Back to All Events

"Alle dine veier"

Skjermbilde 2017-11-09 kl. 22.01.15.png

Østre Fredrikstad kirke

Tord Gustavsen, klaver
Berit Opheim, sang
Gjermund Larsen, fele
Borg vokalensemble, dir. Tore Erik Mohn

Hva skjer om Bach betraktes som en av tidenes største låtskrivere, og den utømmelige kilden av sanger, koraler og arier fra kantater og pasjoner får et annet lydlandskap å bevege seg i ?

Prosjektet med arbeidstittel «Luther & Bach» skal se hva som skjer når improviserende folkemusikere og jazzmusikere går inn i dette materialet og transformerer det inn i en annen musikalsk ramme.

En av premissene for prosjektet er den dype sammenhengen mellom Luther og Bach, og at den ene er utenkelig uten den andre og vice versa. Uten reformasjonen ville den største delen av Bachs musikk ikke hatt noe sted å komme til uttrykk. Uten Luther ville Bachs store prosjekt aldri sett dagens lys. Det er i seg selv en uvirkelig og umulig tanke.

Reformasjonsjubileet – 500år i 2017 er en gedigen markering Worldwide. En av tidenes største samfunnstransformasjoner skjedde i kjølevannet av Martin Luthers omveltende arbeid mellom pave, keiser og fyrster. De 95 tesene som ble skrevet i 2017 spredde seg i rekordfart og skapte grunnlaget for nye teologiske perspektiver på menneskets posisjon i forhold til Gud og til hverandre – og en ny kirke reiste seg opp med voldsom kraft. Inn i denne kirken vokste tidenes største og mest innflytelsesrike komponist opp. Det største volumet av hans geniale skaperkraft finner vi de kirkelige kantater som ble fremført på gudstjenestene. I de rundt 200 kantatene som har overlevd finnes «perler på en snor» som for mange forblir ukjent – fordi de ofte er inneklemt i en fremførelsespraksis som nesten er tapt innen vår egen «Lutherske» tradisjon. Det er på høy tid å lufte dette gullkantede materialet ut i andre former og formater!

Tor Sørby

Earlier Event: September 15
Jubileumskonsert
Later Event: October 29
Ein Feste Burg